Mun vaihtovuodesta on enää reilu kuukausi jäljellä, mikä on ihan hullua. Tuntuu kuin siitä olisi vasta ihan hetki, kun olin vielä kotona odottelemassa sijoitustietoja vaikka tosiasiassahan siitä on jo melkein kahdeksan kuukautta. On älyttömän vaikea tajuta, että se vaihtovuosi, mitä niin kauan odotti, alkaa oikeasti olla jo takana.
Oliko tämä vuosi sitten sitä, mitä odotin? Kyllä ja ei. Oliko se kaiken sen odottamisen arvoista? Ehdottomasti.
Tuleville vaihtareille aina sanotaan, ettei pidä odottaa mitään ja se on todellakin paras neuvo, jonka voi ennen vaihtovuotta antaa. Kun itse tänne lähdin, ajattelin, että tulevana vaihtovuonna näkisin ihan hirveän paljon Ranskaa, oppisin kieltä ikään kuin vain samalla ja että opiskelu olisi samanlaista kuin meidän vaihto-oppilailla Suomessa. Arvioni meni metsään pahan kerran: Muistellaan hieman kuluneita kuukausia.
Lähtövalmennuksesta päällimmäisenä mieleen jäi puhe, jossa meille kerrottiin, että isäntäperheen vaihtaminen on mahdollista jos jotain ongelmia syntyy. Tuolloin vielä ylimielisesti ajattelin, että minulle ei ainakaan tule mitään syitä, miksi perhettä pitäisi vaihtaa. Ja koko alkusyksyn ajattelinkin niin, koska tulin host-äitini kanssa niin hyvin juttuun ja perheeni tuntui sillä tavalla kotoisalta. Siitäkin huolimatta, että ranskan kieleni takkusi – tai ei takunnut – vaan ei yksinkertaisesti luonnistunut ollenkaan. Ensimmäinen kuukausi meni lähestulkoon ”Moi, miten menee?” ”Tämä on kissa” ”minulla on kylmä” -tyyppisten lauseiden opetteluun. Pikkuhiljaa kielitaito kuitenkin kehittyi, joskin ranskaksi ajatteleminen väsytti valtavasti vielä useita kuukausia myöhemminkin. Muistan perjantai-iltapäivät kun palasin kouluun neljän aikoihin iltapäivällä ja nukahdin sänkyyni samantien. Muutaman kerran heräsin siitä vasta seuraavana aamuna.
Host-äidin suhdeongelmat ja auto-onnettomuudesta johtuneet mielialanvaihtelut johtivat kuitenkin lokakuun lopussa siihen, että perhettä oli pakko vaihtaa varsin nopealla aikataululla. Siitä hetkestä alkoi ehkä elämäni rankimmat kolme kuukautta vahvasti katolisessa isäntäperheessä, jossa pystyin keskittymään lähes yksinomaan vain koulunkäyntiin ja kotitöihin. Tätäkään ajanjaksoa en kuitenkaan vaihtaisi pois, sillä kehitys, mikä ranskan kielitaidossani noiden kuukausien aikana tapahtui, oli valtaisa. Host-perheen äidin kanssa vietetyt satukirjatuokiot maksoivat siis itsensä takaisin.
Joulukuun läpi kantava teema oli koti-ikävä. Host-perheeni meni Pohjois-Ranskaan jouluksi poikansa luokse ja itse menin jouluksi väliaikaiseen perheeseen. Tämä johtui siitä, ettei pojan uudessa asunnossa yksinkertaisesti ollut tarpeeksi tilaa kaikille – emme olisi kaikki kuusi mahtuneet nukkumaan saman katon alla. Ikävältähän se tuntui, varsinkin kun olisin kovasti tahtonut mukaan, mutta senkin yli onneksi päästiin. Tammikuussa aloin kaivata sisaruksia ja tunsin oloni todella usein yksinäiseksi ja perheenvaihto alkoi pyöriä mielessä. Tammikuun lopussa vaihdoin nykyiseen perheeseeni.
Minulla vastaan tuli vaihtovuoden aikana ehkä normaalia enemmän vaikeuksia ja ne ottivat välillä todella koville, mutta vasta ne kohdatessani oikeasti tajusin mitä sillä tarkoitettiin, kun sanottiin, että ei saa luovuttaa. Vaikka kuinka pahalta noina hetkinä tuntui niin aina piti vain jatkaa eteenpäin ja uskoa siihen, että kaikki muuttuu taas paremmaksi. Ja niinhän siinä aina kävikin. Tämä vuosi on todellakin opettanut miten olla luovuttamatta pahassakin paikassa, koska mitään muuta vaihtoehtoa en itselleni antanut. Ja tämä on vain yksi esimerkki niistä kymmenistä tavoista, miten vaihtovuosi on minua muuttanut.
Yhdessä vaiheessa mietin paljon olenko "onnistunut" vaihto-oppilaana. Jotain hyötyä näistä perheenvaihdoksista kuitenkin on ollut: olen nähnyt monenlaista elämää yhden talouden sijaan. Kavereita minulla on sekä entiseltä että nykyiseltä paikkakunnalta, ja tiedän, että tulen heidän kanssaan pitämään yhteyttä tämän vuoden jälkeenkin. Yksi ensimmäisen paikkakuntani kavereista innostui suomalaisesta kulttuurista ja Robinista (god knows why) niin paljon, että hän alkoi opiskella suomea.
Ranskan puhuminen on ehkä edelleenkin välillä takeltelevaa ja suomiaksentti on ja pysyy, mutta ranskan ymmärtämisessä kuultuna tai luettuna ei ole enää minkäänlaista ongelmaa. Olen tyytyväinen siihen, että päätin valita ranskan englanninkielisen maan sijaan. Nyt puhun sujuvasti yhtä uutta, Suomessa ehkä vähemmän opiskeltua kieltä.
Ranska-elämää on tänään jäljellä tasan 36 päivää ja sille ajalle minulla on vielä paljon suunnitelmia. Jonkin aikaa sitten minua vielä ahdisti kovaa vauhtia lähenevä kotiinlähtö, mutta nyt ajatukset ovat melkein päinvastaiset. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että alan olemaan aikalailla done. Ei siis mitenkään huonolla tavalla, minusta vain tuntuu, että kaikki alkaa olla jo koettu ja nähty ja olen valmis kääntämään sivua. Kaipuu vapautta, ruisleipää, Suomen kesää ja kaikkea muutakin kotoisaa ja suomalaista kohtaan on vaan jo niin kova. Onhan ajatus kotiinpaluusta ja varsinkin seuraavasta kouluvuodesta aika pelottavakin, mutta olen kuitenkin valmis siihen. Ajatus siitä, että pääsen taas opiskelemaan omalla kielelläni (ja osoittamaan olevani jokseenkin viisas) kutkuttelee kivasti ajatuksien perukoilla.
Näillä fiiliksillä siis tulevaa, viimeistä kuukautta kohti. Palataan taas seuraavan postauksen parissa!
Terkuin,
Elisa
Näillä fiiliksillä siis tulevaa, viimeistä kuukautta kohti. Palataan taas seuraavan postauksen parissa!
Terkuin,
Elisa