Kun saavuin ensimmäisen kerran Ranskaan viime kesänä, en osannut edes tilata ruokaa ranskaksi paikallisesta ravintolasta. Nyt, kuusi kuukautta myöhemmin, pystyn katsomaan ranskalaista televisiota ilman tekstityksiä ja ymmärtämään lähes kaiken. Pystyn keskustelemaan politiikasta paikallisten kanssa ja kirjoittamaan tunnilla muistiinpanoja opettajan sanellessa niitä ääneen.
Nykyään puhun sujuvasti sekä englantia, ruotsia että ranskaa. Pystyn myös keskustelemaan tavallisesti jokapäiväisistä asioista venäjäksikin. Kaikissa kielissä minulla on kuitenkin edelleen opettelemista – enkä kirjoittanut tätä blogitekstiä siksi, että kertoisin sen olleen helppoa. Olen vuosien saatossa käyttänyt useita ja taas useita tunteja sanaston, kieliopin ja lausumisen opiskeluun. Ja voin rehellisesti sanoa, ettei kielen opiskeluun ole olemassa oikoteitä. Itse olen ainakin harjoitellut ihan perseeni kipeäksi. On kuitenkin asioita, joiden avulla voi helpottaa opiskelua huomattavasti. siksi halusin tällä kertaa kirjoittaa vähän erilaisen tekstin ja kertoa omat vinkkini kielten opiskeluun.
Ja heti alkuun – voin melkein väittää, ettei kenelläkään ole niin sanottua ”luontaista kykyä oppia” kieliä tai niin sanottua kielipäätä; uskaltaisin väittää, että se syntyy useiden vuosien kuluessa, kun itselle sopivat oppimistavat iskostuvat ja itseluottamus ja/tai motivaatio kielen oppimista kohtaan kasvaa. Mielestäni koulussa kielten opiskelu keskittyy liikaa asioiden ulkoa muistamiseen ja virheiden välttämiseen. Muistan esimerkiksi yläasteella tehneeni ruotsin sanakokeita, jotka arvosteltiin kaavalla yksi virhe – yhden arvosanan alempi numero. Sitten kun sen sanakoepaperin sai takaisin ja huomasi kirjoittaneensa muutaman sanan väärin tai sekoittaneensa muutaman sanan keskenään, komeili paperissa heti välttävä tai tyydyttävä. Jatkuva negatiivinen palaute yrittämisestä huolimatta johtikin yläasteen aikana monilla ystävilläni ”Ruotsi on ihan paskaa” ”mulla ei oo yhtään kielipäätä” -tyyppiseen ajatteluun; siksi koenkin, että nykyinen koululaitos antaa liian helposti monille ikäänkuin elinkautisen tuomion. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen – päättäväisyydellä ja pitkäjänteisyydellä kaikki on mahdollista.
1. Kaikki lähtee motivaatiosta
Lukion terveystiedon tunnilla opin, että motivaatiota on kahta erilaista; on sisäistä ja ulkoista motivaatiota. Näistä ensimmäinen on kielen oppimisen kannalta aina parempi. Toisin sanoen; kun kiinnostus tiettyä maata, kieltä tai kulttuuria kohtaan on suuri, haluaa siihen käyttää luonnostaankin aikaa.
Sisäistä motivaatiota voi boostata lukemalla artikkeleita tai katsomalla videoita maasta, jossa kieltä puhutaan ja tutustumalla kulttuuriin – ikäänkuin antamaan itselleen syyn opiskella kieltä. Toisin sanoen; kun sanaston tai kieliopin lukeminen ei nappaa, voi siitä pitää hyvällä omallatunnolla taukoa ja selata vaikka YouTubea vähän aikaa. Ulkoisella motivaatiolla, joka syntyy esimerkiksi palkkion toivossa, voi kuitenkin paikata sisäistä motivaatiota. Tälläinen motivaation lähde voi esimerkiksi olla ulkomaanmatka, hyvä ylioppilaskoearvosana tai kiinnostava henkilö, jonka kanssa haluaa puhua tiettyä kieltä. Tärkeää on tietää, miksi haluaa opiskella kieltä, että motivaatio riittää myös pitkällä juoksulla.
2. Keskustelu, keskustelu, keskustelu
Jos on olemassa yksi oikotie kielen oppimiseen, on se keskustelu. Keskustelu voi olla outoa, hankalaa tai jopa hieman rasittavaakin, mutta myös erittäin käytännöllinen tilaisuus soveltaa sanastoa ja huomata, mitä sanoja tai lauseita jokapäiväisissä keskusteluissa oikeasti tarvitsee. Yksi tunti jatkuvaa keskustelua sanakirjan tai kääntäjän avulla onkin yhtä tehokas tapa oppia kieltä kuin viisi tuntia luokkahuoneessa tai kymmenen tuntia itsenäistä opiskelua – tuloksia ei välttämättä vain huomaa niin nopeasti, kun esimerkiksi kurssien sanakokeissa arvioidaan vain tiettyjen, opiskeltavien kappaleiden sanat. Mikään opeteltu ei kuitenkaan mene hukkaan. Kun uusia sanoja käyttää tietyissä lauserakenteissa toistuvasti, muistuvat sanat mieleen näiden esimerkkilauseiden avulla helpommin, kuin sanastosta ulkoa opetellut sanalistat. Myös tunteet ovat sidoksissa muistiin.
3. Aloita opiskelemalla kielen 100 yleisintä sanaa
Uutta kieltä aloittaessani olen monesti koulun painostuksesta tehnyt sen virheen, että opiskelen kirjan takaa vain yhden tietyn teeman sanalistoja: ruokasanoja, vaatesanoja tai värejä. Oikean keskustelun koittaessa kuitenkin puolet näistä sanoista on unohtunut tai niitä ei edes tarvitse: helpommalla pääsee opiskelemalla tai jo ennestään tutun kielen kanssa kertaamalla 100 yleisintä sanaa, joita varmasti tarvitsee joka keskustelussa. Esimerkiksi – englannissa 300 yleisintä sanaa kattavat 65% siitä, mitä äidinkielenään englantia puhuvat käyttävät keskusteluissa päivittäin.
4. Parhaat sovellukset ja nettisivut kielitaidon boostaamiseksi
Internet on täynnä sovelluksia, joiden avulla kielten opiskelu sujuu vaivattomammin ja jotka auttavat jäsentämään ajatuksia. Parhaimmaksi sovellukseksi itselleni olen todennut Duolingon, joka toimii oikeastaan kuin yksilöllinen E-kirja: sovellus tekee aloittaessasi lähtötasotestin ja sijoittaa sinut sen perusteella tietylle tasolle. Se laskee montako sanaa tunnet – se kertoo, mitkä osa-alueet tai aihesanat kaipaavat harjoittelua sekä sisältää kaikentyyppisiä tehtäviä aina kuullunymmärtämisestä lausumiseen ja keskustelemiseen robotin kanssa. Itse tykkään Duolingossa myös siitä, että se muistuttaa harjoituksen tekemisestä joka päivä – ja päivittäisen tavoitteen voi asettaa itse.
Oikeaa keskustelukumppania kaivatessa suosittelen Interpalsia. Itse olen käyttänyt sovellusta useita vuosia. Sen avulla voi tehdä oman henkilökohtaisen profiilin, etsiä ihmisiä kansallisuuden- ja tai kielen perusteella, harrastaa ”language-exchange”a eli toisin sanoen esimerkiksi jutella sellaisen henkilön kanssa, joka haluaa oppia sinun äidinkieltäsi ja toisin päin.
Varsinkin koulun kanssa tosi käytännöllinen sovellus on Quizlet, joka sopii erityisesti sanaston harjoittelemiseen. Sovelluksesta voi hakea esimerkiksi ihan tiettyä kirjaa ja kappaletta ja tehdä harjoituksia siihen liittyen. Muhun uppoaa ainakin tämä kyseinen taktiikka paljon helpommin kuin kynän ja paperin kanssa opiskelu! Sovelluksen avulla voi myös tehdä ”study settejä” tietyn aihekokonaisuuden harjoittelemista varten – esimerkiksi jakson aikana käydyt sanastot voi helposti kerätä yhden otsikon alle ja kerrata sillä tavalla koetta varten.
5. Post-it laput
Ranskassa olen useassa kodissa törmännyt siihen, että esimerkiksi lapsien vessan oveen on kiinnitetty lista kaikkien maiden lipuista tai pääkaupungeista ranskalaista ylioppilaskoetta varten. Samaa voi soveltaa kielten opiskeluun – kun sanoja, rakenteita ja kielioppisääntöjä näkee usein, painuvat ne väkisinkin mieleen. Jos esimerkiksi viikkoa ennen sanakoetta ottaa listan opiskeltavista sanoista aamupalapöytään ja katselee sanoja ihan sivusilmällä pitkin viikkoa, on kokeeseen kertaaminen huomattavasti helpompaa koetta edeltävä iltana, kun sanastosta on jo ennestään jäänyt jotain mieleen.
+1. Facebook chat + Google Translate = Winning.
Älä pelkää tai häpeä käyttää Google kääntäjää keskustellessasi vieraalla kielellä. Oman kokemukseni perusteella Google kääntäjä toimii mainiosti esimerkiksi lyhyiden lauseiden tai tiettyjen lauserakenteiden kanssa, jotka haluaa tarkistaa ennen lähettämistä. Kääntäessä kannattaa kuitenkin muistaa olla kääntämättä liian pitkiä lauseita, ettei käännöksestä tule ihan järjetön. Yksittäisten sanojen kanssa Sanakirja.org toimii jopa Google kääntäjää paremmin.